geta ungurean 5 habits toscana

5 ZEN Habits XVII

Dragii mei,

Astazi este 8 martie. Sper sa aveti timp pentru cat mai multe momente petrecute impreuna cu femeile din viata voastra - fie ca sunt mame, fiice, iubite/ sotii sau prietenele voastre. 

Si daca tot vorbim de momente - va scriu mai jos cateva recomandari legate de emotiile care ne guverneaza viata. 

1) O carte pe care am citit-o cu drag: "In cautarea sensului pierdut" scrisa de Dumitru Constantin Dulcan

Pe oameni ii socheaza iubirea. Ii socheaza ura, ii socheaza tacerea si comunicarea, chiar si acum, in era comunicarii, deviind-o si colorand-o urat. Cartea lui Dumitru Constantin Dulcan este despre intrebari si speranta. 

"Am purtat in minte aceasta carte in cativa ani, fara sa indraznesc sa o scriu. Eram constient de socul pe care il va produce, intr-o lume care nu este inca pregatita sa accepte usor un alt adevar despre sine, in afara celui pe care si l-a insusit traditional, cultivat de religiile clasice, de instructia scolara si impus de experienta comuna. A vorbi despre religie, dar altfel decat se citeste in cartile consacrate, inseamna sa starnesti nedumerirea a cel putin doua categorii de cititori: si pe cei care cred la modul traditional si pe cei ce nu cred."

Scriitorul cartii "In cautarea sensului pierdut", Profesorul univ. dr. Dumitru Constantin - Dulcan este medic neurolog si psihiatru, autor a numeroase monografii, tratate, lucrari si carti despre fascinantele domenii ale filosofiei stiintei. Cartea "In cautarea sensului pierdut" reflecta cu talent si caldura imaginea satului sau de odinioara, cu morala sa robusta, cu bogatia traditiilor, cu visele si sperantele oamenilor. 

2) Filmul "Parfum de femeie"

"Parfum de femeie" este un lung metraj de referinta in cinematografia ultimilor ani. Distins cu premiul Oscar in 1993 pentru aceasta partitura si cu Globul de Aur in acelasi an, Al Pacino interpreteaza in "Parfum de fericire" un rol cu adevarat pe masura posibilitatilor sale. In film este vorba despre un personaj framantat de cumplite conflicte interioare. Marcat de un trecut intunecat si de pierderea vederii, Fran Slade (interpretat de Al Pacino) si Charlie Simms (Chris O'Donnell) reprezinta un cuplu neadaptat in acest tumultuos secol al marilor tensiuni psihologice. 

3) O artista care imi atinge sufletul atunci cand o ascult: Bette Midler

Bette Midler a castigat de-a lungul carierei sale 4 premii Grammy, 4 Globuri de Aur, 3 premii Emmy si un premiu Tony, fiind nominalizata de doua ori la premiile Oscar. Bette este o cantareata, actrita si comediana americana care mi-a ajuns la suflet prin intermediul melodiilor ei. O gasiti pe preferata mea aici.

4) Daca tot povesteam mai devreme de cartile Profesorului univ. dr. Dumitru Constantin - Dulcan, va recomand sa ascultati cateva filmulete in care acesta povesteste despre puterea gandurilor noastre, despre emotii si despre fericire. 

"Omul ar trebui sa evite in primul rand depresia, apoi stresul, iritarea si mania. Da, mania distruge foarte multi neuroni si pune sistemul imunitar in dificultate. In momentul in care noi suferim un stres, ne infuriem sau suntem tristi, apararea organismului nostru, prin faptul ca sistemul imunitar devine deficitar, este inhibat de starea asta de depresie sau stres si noi ramanem vulnerabili la boli."

Este extrem de important sa fim optimisti. Optimismul si speranta sunt extrem de importante pentru fiinta umana indiferent de ce intreprindem: vrem sa slabim, sa ne simtim bine, sa invatatam, sa fim fericiti.

"Depresia este otrava pentru organism - Bolile noastre au cauze spirituale: invidia, rautatea, competitia acerba, egoismul si dorinta de razbunare, la care se adauga frica si stresul generat de o societate ultratehnologizata." 

Profesorul Duncan ne spune si faptul ca la inceputul anilor 2000, la Universitatea Wisconsin, s-au facut anumite cercetari pe calugari tibetani. S-a constatat faptul ca la emotiile pozitive - empatie, respect, admiratie - se activa o arie din lobul frontal stang, in timp ce trairea sentimentelor negative activa o arie din lobul frontal drept. In consecinta, creierul face o distinctie intre bine si rau. Dar, creierul este o masa de carne si nu are cum sa faca selectia intre bine si rau doar prin sine. E clar ca exista o constiinta care face aceasta triere, iar ea se supune la randul ei unei legi morale. 

5) O ZEN calatorie: Amsterdam si Parcul Keuenhof

Cum as fi putut rata parcul Keuenhof cand iubesc natura, florile si mai si lucrez cu ele zi de zi? Am combinat calatoria spre parc cu Amsterdamul - un oras incantator si plin de viata. Stiti deja cat de mult imi place sa citesc curiozitati despre tarile pe care le vizitez sau pe care imi doresc sa le vizitez. 

Regasiti mai jos cateva curiozitati despre Amsterdam ale celor de la aventurescu.ro si femeia.ro:

1. Nu este o iluzie optica obitnuta in preajma coffee shop-urilor. 


Multe cladiri din Amsterdam sunt vizibil inclinate in fata, dar se pare ca ele au fost contruite asa in mod deliberat. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, regulamentele de constructie civila din Amsterdam impuneau in mod expres ca toate casele sa fie construite cu o usoara inclinatie in fata. 

2. 1,25 biciclete pe cap de locuitor

Amsterdam este orasul unde exista mai multe biciclete decat locuitori, adica aproximativ 1.000.000 de biciclete si doar 800.000 de locuitori. Imaginati-va, deci, ca vorbim aici despre o adevarata industrie, in continua dezvoltare, care aduce pe piata tot felul de biciclete, care mai de care. 

3. Pe fundul canalelor zac ruginite aproximativ 25.000 de biciclete. In fiecare an, sunt pescuite peste 12.000!

Cum mentionam si mai sus, este o industrie, tocmai pentru ca este un obicei al localnicilor sa se foloseasca foarte mult de biciclete, chiar intr-atat de mult incat cu multe dintre ele se mai intampla si accidente.

4. Transparenta totala!

Cele mai multe locuinte nu au nici perdele, nici flori la geamuri, iar motivul este neasteptat. Asadar, nu pentru a permite luminii sa intre nestingherita, ci din cauza religiei protestante care spune ca trebuie sa arati lumii ca nu ai nimic de ascuns. Drept urmare, ferestrele caselor trebuie sa fie libere si sa se vada prin ele. Este o practica veche ce, pare-se, se mentine inca si astazi. 

5. Apa de la robinet din Amsterdam este cea mai sigura si curata din intreg continentul.

6. In Amsterdam exista cel mai mare numar de muzee pe metru patrat din intreaga lume. 

7. Seara, poate ca ai vrea sa faci o plimbare prin celebrul Cartier Rosu. Evita, totusi, sa faci fotografii aici sau risti ca aparatul foto sau telefonul sa iti fie aruncate intr-un canal - aceasta este o regula nescrisa a cartierului. 

8. In Amsterdam sunt peste 1200 de poduri.

9. Amsterdamul are cu 15 mai multe canale decat Venetia, mai exact un numar de 165. 

10. Colectiile Van Gogh de la Muzeul Van Gogh si de la Muzeul Kroller sunt cele mai mari din lume. 

Parcul Keukenhof este cel mai impresionant paradis floral din lume. Gradina este deschisa doar cateva saptamani pe an si constituie un veritabil spectacol floral. Parcul Keuenhof este cea mai mare gradina cu flori naturale din Europa si a doua din lume dupa "Dubai Miracle Garden". In fiecare an, expozitia se inscrie intr-o anumita tema care uimeste publicul. 

Turistii care au trait aceasta experienta afirma ca au facut parte pentru cateva ore sau zile din cea mai frumoasa poveste de viata pe care o puteau experimenta, in care totul in jur era parte a unui peisaj de basm, proaspat si curat cu iarba verde, o multime de flori, miresme aiuritoare, mori de vant si casute care vand prajituri de casa care iti desfata simturile. 

Va doresc o saptamana excelenta! 

Cu drag,

Geta

Write new comment