Despre bani - cu Eusebiu Burcas

 

Partea financiara este intotdeauna un aspect important al evenimentelor pe care le organizez si de aceea cand vine vorba de bugetul nuntii este important pentru mine sa realizez o oferta personalizata fiecarei perechi de miri care sa se potriveasca perfect convingerilor lor. 

Am stat de vorba cu Eusebiu Burcas - expert financiar - si veti afla cateva aspecte interesante despre banii in cuplu, aspecte pe care vi le impartasesc cu drag si voua. Raspunsurile lui Eusebiu Burcas iti vor dezvalui secretele vietii financiare sanatoase in viata de cuplu care ti-ar putea fi de folos daca esti la inceput de drum. 

 

Geta: Toata lumea vorbeste despre compatibilitate in cuplu, dar exista oare si o compatibilitate financiara?

Eusebiu: Ei bine, nu am o reteta pentru o compatibilitate financiara perfecta. Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca fiecare partener vine in relatie cu un bagaj informational si comportamental deja format. Misiunea celor doi miri este sa descopere ce se afla in bagajul personal, sa despacheteze totul pe masa si de-acolo sa construiasca echipa financiara. Cel mai probabil fiecare dintre parteneri va incerca sa isi impuna propriul stil financiar asupra celuilalt, dar o data ce sunt constienti de pozitionarea lor, nivelul de toleranta al diferentelor va creste.

 

Geta: Prin urmare trebuie sa pornim de la NOI insine. Aflam care este bagajul nostru din punct de vedere emotional si informational, iar apoi luam decizii. Ce recomanzi pentru a nu fi discutii intr-o casnicie: punem banii la comun sau separat?

Eusebiu: Pentru ca e vorba de un cuplu, recomandarea mea este ca banii sa fie la comun. Sansele ca cei doi parteneri sa aiba venituri egale sunt aproape nule. Si-aici intervin discutiile: partenerul de cuplu care castiga mai multi bani va fi automat tentat sa preia controlul finantelor familiei si sa aiba mai multe drepturi decat celalalt. Tocmai de aici se rup lucrurile si se creeaza conversatii neplacute. Solutia este folosirea in comun a resurselor financiare. "Si la bine si la greu" spune legamantul. Eu l-as reformula mai precis: "Si la bine si la greu, indiferent de cat de mare sau de mica este diferenta de venit dintre noi." 

 

Geta: Ce parere ai despre micile placeri individuale? Cum stabilim obiectivele comune financiare?

Eusebiu: Aici o sa fiu transant. Atunci cand vorbim de familie si cuplu, nu mai vorbim de individ si de placeri individuale. Ai decis ca viata ta este mai buna impreuna cu cineva alaturi, prin urmare cuplul este mai important decat individul.

 

Geta: Raspunsul tau imi inspira unitate si cateva principii de baza pentru o relatie sanatoasa. Spune-mi te rog care ar fi principiile de lucru cu banii in cuplu? Exista o piatra de temelie pe care cei doi sa se construiasca?

Eusebiu: Bugetul e piatra de temelie. Acel instrument cu care planificam si urmarim progresul financiar. Insa, pentru ca un buget sa prinda viata, nu e destul sa il plantezi intr-o aplicatie sau intr-un Excel si sa-l urmaresti la rece. E nevoie sa fie udat cu dragoste. Principiile de lucru cu banii in cuplu sunt: integritatea, transparenta si adevarul. 

 

Geta: Care ar fi acele obiceiuri financiare sanatoase care sa ajute cuplul sa ajunga la un potential financiar ridicat?

Eusebiu: Primul obicei ar fi decizia de a tine un buget. Al doilea, sa noteze cheltuielile si sa fie transparenti, iar al treilea ar fi economisirea. In prima faza, economisirea este un burete de absorbtie al hopurilor (economisirea pentru nunta de exemplu). In a doua faza, aceasta conduce la investitii. 

 

Geta: As mai adauga ceva. In majoritatea familiilor conversatiile despre bani sunt tabu si se manifesta sub forma unor discutii mai putin placute.

Eusebiu: Asa este, doar ca aceste blocaje despre care vorbesti vin din familie. Modelele parentale legate de bani ne influenteaza 100% pentru ca softul nostru financiar se scrie in copilarie pana la varsta de 8 - 10 ani. De exemplu, ca tot vorbeam despre economisire, copiii care au avut in familie un model de salvare al banilor, au o probabilitate de peste 90% sa economiseasca in viata de adult. Au inteles de mici eficienta acestui obicei. 

Insa, de multe ori, partenerii vin in relatie cu convingeri limitative. Acestea sunt insamantate in sobconstientul nostru si se vad cel mai bine din exterior. Rolul partenerului este sa iti semnaleze cu tact si drag aceste comportamente vizibile.

 

Geta: Si ce faci daca partenerul tau nu gandeste la fel ca tine?

Eusebiu: Faptul ca partenerul tau nu gandeste ca si tine este chiar foarte bine. Sunteti diferiti, trebuie sa il intelegi si sa nu-l judeci. In schimb, trebuie sa construiti impreuna modelul VOSTRU de prosperitate. Prima faza e constientizarea si aflarea acestor convingeri. Apoi incepe un proces constient de inlocuire. Este cea mai dificila parte din tot procesul de reeducare pentru ca porneste de la radacini.

 

Geta: Tu ai dezvoltat o metodologie in acest sens, corect?

Eusebiu: Da. Pentru prima data la Cluj - Napoca, pe 24 Noiembrie, voi lucra cu 25 de cupluri intr-un workshop de 5 ore pe definirea, vindecarea si construirea unei relatii sanatoase cu banii in viata de cuplu. Daca ai cititori interesati de workshopul Castiga, Iubeste, Daruieste pot sa se inscrie aici, cu codul de reducere: GU20.

 

Geta: Multumim! E o ocazie minunata pentru cupluri.

Eusebiu: As vrea sa las cititorilor tai un exemplu concret de impartire echilibrata a banilor. Indiferent de suma pe care o castigi, prima parte din banii care vin catre tine trebuie sa ii dai mai departe celor care sunt mai putin binecuvantati. Abia apoi vin restul pusculitelor.

 

- 10% caritate (donatii pentru cei nevoiasi)

- 10% ne bucuram ACUM (distractie, cumparaturi impulsive) 

- 10% dezvoltare si invatare (carti, cursuri)

- 10% investitii

- 60% pentru stilul curent de viata 

 

Geta: Iti multumesc Eusebiu pentru aceasta discutie utila, interesanta si bine-venita pe blogul GU! 

Eusebiu: Iti multumesc si eu pentru invitatia pe blogul tau. 

 

P.S: Nu uitati sa folositi codul GU20 pentru inscrierea la workshopul financiar pentru (tanara) familie - CASTIGA, IUBESTE, DARUIESTE din 24 Noiembrie la Cluj - Napoca. 

Write new comment